El col·lodió humit per escoles d’art i fotografia

El col·lodió humit és una de les maneres més interessants d’aproximar-se actualment a la fotografia del s.XIX

Per la seva complexitat química, la seva senzillesa en l’execució i la plasticitat i materialitat dels seus resultats, el col·lodió implica un retorn molt accessible i didàctic a la fotografia en el seu estat més primigeni.

Per treballar el col·lodió humit en escoles de fotografia, ens podem moure entre dues opcions ben diferenciades, que sempre es poden adaptar a les necessitats de cada centre.

Com dur la fotografia química
a les noves generacions de fotògrafs/es

OPCIÓ 1
Els tallers de retrat

Fer una sola fotografia amb una de les tècniques més primitives és una tasca totalment química i artesanal.

Aquest procés en el qual emulsionem una placa de metall amb la gelatina líquida, la sensibilitzem en un bany de plata, la carreguem dins la càmera de gran format, l’exposem a la llum i la revelem, és la manera més visual d’entendre els orígens d’aquest invent.

Durant aquests tallers, tot l’alumnat té l’oportunitat de fer un retrat de principi a fi, tant des de la seva preparació al plató (amb la càmera de GF) com al laboratori.

Durada: 5-8h
Alumnes: 10-20 per grup

Sempre adaptable a un dia o més de treball, de matí i/o tarda, perquè tothom tingui la possibilitat de marxar a casa amb una placa de col·lodió feta amb les seves mans.



OPCIÓ 2
Les demostracions de col·lodió humit

En ocasions en què no és viable que tothom produeixi una placa pel motiu que sigui (temps, pressupost, gruix d’alumnes…), hi ha una altra manera d’aproximar-se en primera persona a la tècnica del col·lodió humit.

Durant aquestes demos, qualsevol aula es pot convertir en un laboratori improvisat per permetre’ns mostrar i explicar tot aquest pas a pas, que conclou en el revelat d’una fotografia presa a tot el grup classe, que té l’oportunitat de veure i viure’n tot el procés des de ben a prop.

Durada: 2-4h
Alumnes: 10-30 per grup
Aquest format admet una introducció teòrica per a tots els grups junts en una sala o auditori, i posteriors demostracions pràctiques per a cada un dels grups per separat.

T’agradaria dur un d’aquests tallers al teu centre?

Tant a nivell teòric com pràctic, aquestes demostracions i tallers es poden adaptar al marc de diferents horaris, grups d’alumnes i contextos.

Escriu-me aquí o truca’m al 615.389.858 si tens alguna idea, proposta, o senzillament t’agradaria dur la fotografia química al teu centre.

Qui sóc?

Des d’inicis de l’any 2015 em dedico des d’un estudi de retrats a Barcelona a la pràctica del col·lodió humit i d’altres tècniques del s.XIX.

A més de fotografiar durant tots aquests anys centenars de persones, en solitari, en parella o en família que volen ser immortalitzades sobre plaques de metall a la manera de 1851, aquest projecte m’ha dut a recórrer escoles i institucions de tota Catalunya i Espanya per mostrar-ne la seva màgia, i per parlar de la importància del retorn de les tècniques analògiques en el nostre context actual.

Des de l’any 2019, també dono classes a l’Escola Groc de Barcelona en l’assignatura de Tècniques de Laboratori on entre d’altres també hi ensenyo el col·lodió.

Anterior
Anterior

El colodión húmedo para escuelas de arte y fotografía

Siguiente
Siguiente

La fotografia del s.XIX a les escoles i instituts